- Inrichten van de backup

 

U heeft de mogelijkheid om een ON-LINE backup te maken van de Fortuna® database. In de volgende beschrijvingen wordt aangegeven op welke wijze de back-up van Fortuna® ingesteld kan worden. Deze beschrijving bevat veel technische termen en is dan ook voornamelijk bestemd voor uw systeembeheerder.

De reden van deze module.

Met grote regelmaat van de klok komen onze technische mensen tot de ontdekking dat er geen degelijke backup van de Fortuna® database aanwezig is. Zo lang er niets gebeurd komt u er mee weg, maar wat als het noodlot toeslaat. Uw server begeeft het of nog erger u dient alles opnieuw te installeren. Uiteraard gaat u er vanuit dat het allemaal geregeld is, maar is dat ook zo? De verantwoording van een betrouwbare backup ligt bij u als eindgebruiker. Vergelijk het maar met uw pijlen van de olie in uw auto. Het is aan u om te beoordelen of er nog genoeg olie aanwezig is. Zo kwamen wij onlangs nog in de praktijk geval tegen bij een van onze gebruikers waarbij de server het had begeven. Van alle gegevens werd iedere nacht keurig een backup gemaakt, maar bij het terugzetten van de gegevens, bleek alles op tape te staan, behalve de Fortuna® database. Die was nimmer uit de “lucht” gehaald. Toen we dit voor de zoveelste maal waren tegen gekomen in de praktijk dachten we weer terug aan die olie in de motor. Kunnen wij in Fortuna® geen mogelijkheid maken dat er een  “rood” lichtje gaat branden wanneer er in ieder geval GEEN backup is gemaakt. Omdat we deze module reeds voor 8.00 al enige malen in de praktijk goed hebben getest zijn al diverse gebruikers op het vervelende “rode lichtje” gestuit en hebben daarover contact gezocht met onze helpdesk.

Hoe werkt het in Fortuna®?

Of er door uw kantoor een goede en betrouwbare backup is gemaakt kan Fortuna® niet weten. U kunt immers een zeer oude tape gebruiken, een tape kan kapot zijn gegaan etc. Wat wij wel kunnen controleren of er zeker geen backup is gemaakt!  (LET OP! Geen melding krijgen wil dus niet automatisch zeggen dat er een betrouwbare backup is. Wel een melding krijgen zegt in ieder geval dat er zeker GEEN betrouwbare backup is).

Voor de back-up controle dient de parameter BACKUP_CHECK te worden gemaakt. Standaard wordt uitgegaan van een parameterwaarde ‘3,EXTERN’. Het cijfer geeft aan hoeveel dagen het Fortuna® systeem mag doordraaien zonder dat de database gestopt wordt. Gedurende die tijd beschikt u, indien u geen gebruik maakt van de ON-LINE BACKUP, NIET over een betrouwbare back-up. Na dat aantal dagen wordt Fortuna® geblokkeerd voor gebruik en dient de database gestopt en gestart te worden alvorens u verder kunt werken met Fortuna®.

Het tweede deel van de waarde van de parameter geeft aan op welke wijze u een back-up maakt:

Full

     

U maakt gebruik van de Progress back-up mogelijkheden zoals hieronder beschreven

Extern  

U maakt gebruik van een EXTERNE back-up programma.

Warning  

 

Het systeem wordt niet geblokkeerd als de database niet gestopt is geweest en er geen Progress back-up is gemaakt maar geeft slecht een waarschuwing. Let op, u loopt het risico dat u dus géén betrouwbare back-up hebt.

None          

     

Vult u in als u géén back-up maakt die u gecontroleerd wilt hebben door  Fortuna®. Er worden geen controles uitgevoerd. Vult u hier niets in, dan gaat

 

Fortuna® er vanuit dat u een ONLINE of een OFFLINE backup maakt. De verschillende wijzen van het maken van een back-up worden verderop in deze releasenotes toegelicht.

 

Als Fortuna®-gebruiker wordt u wel op de hoogte gehouden als de back-up niet gelukt is. U krijgt dan een soortgelijke melding als hiernaast aangegeven.

 

1908001

 

U kunt ook via de optie [Systeem] [systeemBeheer] [Database] [Status database controleren] wanneer de laatste backup gemaakt is.

Indien er een bepaald aantal dagen geen backup is gemaakt wordt Fortuna® geblokkeerd. Uw systeembeheerder dient dan actie te ondernemen en een backup van de database te maken. Voordat de backup is gemaakt zal Fortuna® niet opstarten.

 

19080021908003

 

Er zijn verschillende scenario’s voor de backup van Progress / Fortuna® databases mogelijk. De belangrijkste drie mogelijkheden zijn:

 

Externe (niet Progress) back-up.

 

Een betrouwbare backup wordt verkregen door de database te stoppen, een backup te maken van alle bestanden waar de database uit bestaat en na de backup de database weer op te starten. De backup kan gemaakt worden door de bestanden van de database naar een andere schijf of computer te kopiëren of door deze bestanden middels backupsoftware van derden (Arcserve, Veritas, etc.) naar backupmedia (tapes) te kopiëren.

 

Progress OFFLINE-backup.

 

Een betrouwbare backup wordt verkregen door de database te stoppen, dan middels de Progress offline backup een kopie te maken van de database naar een backupbestand of backupmedium en na de backup de database weer te starten.

 

Progress ONLINE-backup.

 

Zonder de database te stoppen kan middels de Progress ONLINE-backup een betrouwbare en consistente backup gemaakt worden van de database terwijl de gebruikers normaal aan het werk zijn.

Voor het eerste  scenario zijn slechts functies voor stoppen en starten van de database op vaste tijden of getriggerd door de backup noodzakelijk. De externe backupprocedure verzorgt de verdere afhandeling van het maken en controleren van de backup.

 

Warning

Omdat het maken van Online/Offline-backups middels de Progress software veel kennis van Progress databases vereist, is door Trivium Software B.V. een automatische Online/Offline-backupprocedure ontwikkeld. Deze backupprocedure bestaat uit een schil rond de backupprocedures van Progress, die een voor de gebruiker/systeembeheerder zeer eenvoudige interface heeft voor zowel het maken van de backup als het terugzetten van een backup in de productie- of andere (b.v. test-)omgeving.

 

Hoewel de backupprocedure zelfstandig de data naar tape kan schrijven zal dit zelden gebruikt worden, omdat met de database ook alle andere gerelateerde bestanden zoals Word-documenten, sjablonen etc. op tape gezet dienen te worden. Meestal zal de backupprocedure gebruikt worden om Online of Offline een backup-image van de database te maken en dat dan gelijk met de documenten etc. in de nachtverwerking op tape te laten zetten.

 

Vereisten

 

De backupgebruiker heeft voldoende rechten om de database te kunnen benaderen en

om het backupbestand of de backupmedia te beschrijven.

De backupprocedure draait op de server waarop zowel de database fysiek aanwezig is als waarop de serverprocessen voor de database draaien.

 

Uitgangspunten

 

In onderstaande beschrijving wordt uitgegaan van:

 

Fortuna® directorie              : D:\application\Fortuna®

Fortuna® database              : D:\application\Fortuna®\dbase\Fortuna®

Fortuna® scriptdirectorie       : D:\application\Fortuna®\startup

Startscript Fortuna®             : D:\application\Fortuna®\startup\Fortuna®.bat

 

Op de server staat het startscript van Fortuna® waarmee onder andere client-sessies gestart kunnen worden en diverse database maintenance functies mee aangestuurd worden (trunceren BI-file, index rebuild, etc). Dit script is uitgebreid met functies voor Online/Offline backup en restore.

De backupprocedure detecteert automatisch de toestand van de database en maakt dan zelf de keuze tussen Online en Offline backup.

Backup

 

De backupprocedure kopieert de volledige inhoud van de database naar een back-upimage. Deze back-upimage is vrijwel altijd een bestand. Dit bestand mag op een ander filesysteem of andere server weggeschreven worden.

 

De backupprocedure detecteert automatisch of de database gestart of gestopt is. Als de database gestopt is kiest de backuprocedure automatisch voor

 

Offline-backup. Als de database gestart is zal een Online-backup gemaakt worden, terwijl de gebruikers normaal door kunnen werken.

 

Na het maken van de backup kan in het logbestand van de database (..dbase/Fortuna®.lg) het resultaat na de backup gecontroleerd worden. De backupimage van de database moet in de normale backupprocedure dagelijks op tape gezet worden.

 

Syntax: …/Fortuna®.bat backup [image] [-db database] [-replace]

image Optioneel, bestandsnaam backup-image. Extentie wordt genegeerd. Extentie wordt automatisch ‘.backup’. Dit argument is optioneel, maar moet als het is opgegeven, het eerste argument zijn. Als het argument niet is opgegeven wordt de databasenaam met extentie ‘.backup’ gebruikt.

 

In de naam van de backup-image kunnen verschillende macro’s gebruikt worden. Dat zijn:

[time]           : tijd            (vb: 23u16)

[weekday]     : weekdag     (vb: maandag, dinsdag, woensdag …… zondag)

[day]            : dag            (vb: 01, 02, 03 …… 31)

[month]        : maand        (vb: 01, 02, 03 …… 12)

[year]          : jaar           (vb: 2001, 2002, 2003 ……)

[ddmmjjjj]    : datum        (vb: 18 oktober 2007 à 18102007)

[dd-mm-jjjj]  : datum        (vb: 18 oktober 2007 à 18-10-2007)

[jjjjmmdd]    : datum        (vb: 18 oktober 2007 à 20071018)

[jjjj-mm-dd]  : datum        (vb: 18 oktober 2007 à 2007-10-18)

-db database Optioneel, naam en pad van de database. Als dit argument niet opgegeven is worden de environment variabelen DB_DIR en PDBNAME uit …/Fortuna®.bat gebruikt.

-replace        Als destination een reeds eerder gemaakte backup-image bevat dan wordt deze pas overschreven als het argument –replace is opgegeven.

 

Voorbeelden

 

Commando: …/Fortuna®.bat backup

 

Van database D:\application\Fortuna®\dbase\Fortuna® wordt een backupimage gemaakt in D:\application\Fortuna®\dbase\Fortuna®.backup. Als de image reeds bestaat wordt er GEEN backup gemaakt.

 

Commando: …/Fortuna®.bat backup D:\Backupimages\2006-12-31 –replace

 

Van database D:\application\Fortuna®\dbase\Fortuna® wordt een backupimage gemaakt in D:\backupimages\2006-12-31.backup. Als de image reeds bestaat wordt deze door de nieuwe backup overschreven.

 

Commando: …/Fortuna®.bat backup D:\Backupimages\test –db D:\testomgeving\Fortuna®\dbase\fortunatest                    -replace

 

Van database D:\testomgeving\Fortuna®\dbase\fortunatest wordt een backupimage gemaakt in D:\backupimages\test.backup. Als dat image reeds bestond wordt dit door de nieuwe backup overschreven.

 

Restore

 

De restoreprocedure vervangt de database door een nieuwe database, waarin de inhoud van de backupimage wordt geplaatst. Als de oude (defecte) database nog bestaat zal de backupprocedure automatisch de technische structuur van deze database (blocksize, area’s, volumes) vaststellen en een nieuwe lege(void) database creëren waarin de inhoud van de backupimage geplaatst kan worden. Het argument –replace is dan noodzakelijk om de oude (defecte) database te kunnen vervangen door een nieuwe database.

 

Als de oude database verloren is gegaan, of de backup in een andere nieuw te creëren database moet worden geplaatst, dan moet tenminste de blocksize van de nieuw te creëren database opgegeven worden. Deze blocksize moet dezelfde zijn als die van de oorspronkelijke database. Standaard wordt de nieuwe database single area en single volume. Voor de meeste databases is dat goed genoeg.

 

Als vanwege de omvang van de database een multi area of multi volume noodzakelijk is dan dient voor de nieuwe database een structure descriptor file gemaakt te worden. (alleen van toepassing bij databases groter dan 2,0 GB.). Neem hiervoor contact op met de technische afdeling van Trivium Software B.V.

 

Syntax: …/Fortuna®.bat restore [image] [-db database] [-replace] [-blocksize 1024/2048/4096,8192]

image Optioneel, bestandsnaam backupimage. Extentie wordt genegeerd. Extentie wordt automatisch ‘.backup’. Dit argument is optioneel, maar moet als het is opgegeven, het eerste argument zijn. Als het argument niet is opgegeven wordt de databasenaam met extentie ‘.backup’ gebruikt.

-db database Optioneel, naam en pad van de database. Als dit argument niet opgegeven is worden de environment variabelen DB_DIR en PDBNAME uit …/Fortuna®.bat gebruikt.

-replace       Als de database een reeds bestande database is, dan wordt deze pas overschreven als het argument –replace is opgegeven

-blocksize   Dit argument dient slecht opgegeven te worden als een nieuwe database gemaakt moet worden

 

Voorbeelden

 

Commando : …/Fortuna®.bat restore D:\backupimages\Fortuna® –replace

 

De image D:\backupimages\Fortuna®.backup zal ingelezen worden in de database d:\application\Fortuna®\dbase\Fortuna®. Als deze database (nog) bestaat zal deze automatisch worden vervangen door de een nieuwe lege (void) database, waar de inhoud van de backupimage in geplaatst wordt.

 

Commando : …/Fortuna®.bat restore –replace –db D:\Testomgeving\Fortuna®\Dbase\test –blocksize 8192

 

De image D:\application\Fortuna®\dbase\Fortuna®.backup zal ingelezen worden in de database D:\testomgeving\Fortuna®\dbase\test. Als deze database (nog) bestaat zal deze worden vervangen door de backup. Als deze niet bestaat zal een lege (void) database gecreëerd worden met een blocksize van 8192.